V celé Evropě lze zaznamenat nárůst zájmu o rostlinné alternativy živočišných produktů. Zákazníci častěji kupují rostlinné náhražky klasických masových produktů, jako je třeba slanina či párky. Jaká je situace s veganskými alternativami k masu na českém trhu? A jak se Češi staví k těmto rostlinným výrobkům?
Zájem o rostlinné alternativy k tradičním masovým produktům se během posledních let napříč evropskými zeměmi téměř zdvojnásobil. Prodej těchto rostlinných náhražek během posledních dvou let vzrostl o zhruba dvě třetiny.
Největší zájem bývá mezi konzumenty o párky či burgery. Jaký je zájem o tyto rostlinné alternativy mezi českými zákazníky?
Dostupnost rostlinných alternativ na českém trhu
Český trh odráží do velké míry celoevropský trend, kdy se rostlinné náhražky masa těší u zákazníku stále větší oblíbenosti. Poptávce se samozřejmě snaží přizpůsobit jak české firmy a startupy, tak například supermarkety.
TIP: Veškeré informace o veganství včetně veganských receptů jsou dostupné na Vegan.cz.
Většina supermarketů nabízí rostlinné produkty svých privátních značek. Veganské či vegetariánské alternativy vlastních značek nabízí například Albert, Kaufland či Lidl.
Na trhu je ovšem k sehnání také spousta českých i zahraničních značek specializujících se právě na rostlinné náhražky. Vegan strava se začíná také rozšiřovat v českých restaurací i zábavních podnicích.
Rostlinná strava zažívá v poslední době obrovský rozmach. Nicméně i přesto jsou některé rostlinné alternativy, jako třeba veganská slanina či veganské rybí prsty k sehnání pouze omezeně. Naopak veganské burgery jsou již poměrně standartním produktem na pultech českých obchodů.
Přesto se výroba veganských alternativ postupně zdokonaluje a rozšiřuje. Obecně je na trhu k sehnání mnoho různých rostlinných produktů, které mohou zákazníky často překvapit svou chutí. Protože poptávka po rostlinných alternativách roste stejně tak jako jejich nabídka, mohou se zákazníci těšit na mnohem více rostlinných produktů a výrobků.
TIP: Kromě rostlinných alternativ k masu zařazují vegani do svého jídelníčku také například tofu či tempeh.
Zájem Čechů o rostlinné alternativy
Podle nejnovějších průzkumů se snaží stále více Čechů zařadit do své stravy místo masa právě rostlinné výrobky. Až jedna třetina Čechů plánuje nahradit masové produkty ve svém jídelníčku těmi rostlinnými. Také samotné veganství je v Česku na vzestupu.
Důvody pro častější zařazení rostlinných alternativ do jídelníčku jsou různé. Mezi ty nejčastější patří zdravotní, ekologické a etické. Poslední dva jsou důležitými tématy především pro mladé lidi, kteří o těchto problémech více uvažují. Již není tajemstvím, že je živočišná výroba kámen úrazu ekologie planety.
Například dopad na životní prostředí je u rostlinných produktů nesporně mnohem menší než u těch masových. Na výrobu rostlinných alternativ je spotřebováno mnohem méně vody, energie a půdy, než při produkci masa. Spoustu z těchto důvodů zmiňují také příznivci raw stravy.
Společnosti vyrábějící rostlinné alternativy tudíž produkují také znatelně méně skleníkových plynů a mají nižší uhlíkovou stopu než výrobci masa.