Jako hlavní důvod uváděli respondenti průzkumu nejčastěji omezené finanční zdroje seniorů (49 %). Cestu ke zlepšení vidí veřejnost ve zvyšování důchodů (36,5 %) a dotacích na seniorské stravování. Průzkum na vzorku 3000 respondentů realizovala společnost Rondo Data.
Z průzkumu také vyplynulo, že 45 % lidí nemá dostatečné informace, jak by se měli senioři zdravě stravovat.
Specifické výživové potřeby seniorů
Jednoduché úpravy jídelníčku mohou vést k vytvoření zdravějšího stravovacího režimu. Vychutnávat si potraviny z každé skupiny potravin, které pomáhají snižovat riziko vzniku onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka a srdeční choroby. Vybírat si potraviny s nízkým nebo žádným obsahem přidaného cukru, nasycených tuků a sodíku.
Chce-li člověk mít během dne dostatek bílkovin a udržet si svalovou hmotu, měl by zkusit do jídel přidávat mořské plody, mléčné výrobky nebo obohacené sójové produkty spolu s fazolemi, hrachem a čočkou. Do jídel a svačin přidávat nakrájené ovoce a zeleninu.
Snížit příjem sodíku ochucováním potravin bylinkami a citrusovými plody, například citronovou šťávou.
Během dne pít hodně vody a podpořit trávení potravy a vstřebávání živin. Vyhýbat se sladkým nápojům.
Jak Češi vidí stravování seniorů
Průzkum ukázal, že Češi považují otázku stravování seniorů za důležitou (74 %) a o stravování svých seniorských příbuzných se zajímají. Vědí tedy, alespoň rámcově, jak se stravují (85 %). Za spíše nezdravé považuje jejich stravování 60,1 %, za nezdravé 9 %, za spíše zdravé 26,8 % a za zdravé pouze 4,2 %.
Jako hlavní překážky zdravého stravování průzkum označil omezené finanční zdroje (49 %), dietní omezení (16 %) a zdravotní problémy jako jsou obtíže při polykání, žvýkání či snížená chuť k jídlu (16 %).
Jako nejčastější zdroj informací o stravování starších lidí uvádějí respondenti internet (63 %), dále pak s odstupem doporučení blízkých (12 %), odborné publikace (10 %), informace od lékaře (10 %) a časopisy (5 %).
Cestou k lepšímu stravování seniorů by mělo být dle respondentů zvyšování důchodů (36 %) či dotace seniorům na stravování (21 %) a o zlepšení stravování seniorů by se měl zasadit stát (43,4 %) a rodina (41,1).
Omezené finanční zdroje penzistů by mohla vylepšit půjčka pro důchodce, případně zaměstnání na částečný úvazek nebo brigáda.